6 ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ ΕΠΙΠΛΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΘΙΣΤΙΚΟ

Όσα πρέπει να ξέρετε για να επιτύχετε την τέλεια διάταξη στο καθιστικό σας.

Το καθιστικό είναι ίσως το μέρος του σπιτιού που χρησιμοποιείται περισσότερο απ' όλα τα δωμάτια του σπιτιού. Γι' αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό να είναι καλοσχεδιασμένο ώστε να καλύπτει όλες τις ανάγκες των ανθρώπων που κατοικούν στο σπίτι αλλά και να καλύπτει λειτουργικά και αισθητικά τις προτιμήσεις τους. Τα σχέδια ενός καθιστικού μπορούν να είναι πολλά και διαφορετικά όσο και οι απαιτήσεις του χώρου. Πριν σχεδιάσετε τον χώρο ξεκινήστε καθορίζοντας τον σκοπό του, απαντώντας στα παρακάτω ερωτήματα. Πρόκειται για έναν χώρο που προορίζεται για χαλάρωση, ψυχαγωγία, εργασία, ανάγνωση, φιλοξενία; Πόσα καθίσματα θα χρειαστείτε; Θέλετε να επιτύχετε μια άνετη καθημερινή εικόνα, μια πιο επίσημη, ίσως ένα συνδυασμό; Θέλετε να μπορείτε να τροποποιείται τη διάταξή του από καιρό σε καιρό;

Στη συνέχεια ρυθμίστε την κυκλοφορία μέσα στο χώρο. Από που θέλετε να μπαίνετε; Πως θα κινήστε γύρω από τα έπιπλα. Τέλος μελετήστε την συμμετρία, την ισορροπία και τις αναλογίες.

 

ΔΙΑΤΑΞΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ

ΔΙΑΤΑΞΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ "Γ"

Οι διαμορφώσεις σαλονιού σε διάταξη "Γ" σχηματίζονται με τοποθέτηση καθισμάτων σε ορθές γωνίες, συνήθως γύρω από το τραπέζι του καφέ. Το σχήμα "Γ" μπορεί να επιτευχθεί μόνο μια πολυθρόνα τοποθετημένη στο ένα άκρο ενός καναπέ ή με δύο καναπέδες. Επίσης μπορεί απλά να χρησιμοποιηθεί ένας γωνιακός καναπές τύπου "Γ".

ΔΙΑΤΑΞΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ

ΔΙΑΤΑΞΗ ΣΕ ΜΟΡΦΗ "Π"

Ουσιαστικά πρόκειται για μια διευρυμένη μορφή καθιστικού σχήματος "Γ, προσθέτοντας επιπλέον κομμάτια ή ενσωματώνοντας έναν καναπέ σχήματος "Π" . Διάφορα μεμονωμένα έπιπλα μπορούν να συνθέσουν έναν τέτοιο χώρο. Για παράδειγμα δύο παράλληλα τοποθετημένοι καναπέδες με 2 πολυθρόνες ή ένα ανάκλιντρο ή ταμπουρέ τοποθετημένο στην άνω πλευρά τους, έναν καναπέ με δύο πολυθρόνες και από τις δύο πλευρές του κτλ.

ΣΥΜΜΕΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΙΑΤΑΞΗ

ΣΥΜΜΕΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΙΑΤΑΞΗ

Πρόκειται για μια επιλογή που χαρακτηρίζεται από αρμονία, ομορφιά και ισορροπία. Οι συμμετρικές παράλληλες διατάξεις επίπλων δημιουργούνται, ομαδοποιημένες ομάδες. Δύο καναπέδες, που χωρίζονται από ένα τραπέζι του καφέ, είναι η πιο δημοφιλής διαμόρφωση, αν και η ίδια ιδέα μπορεί να επιτευχθεί με ζεύγη πολυθρόνων ή ανακλίντρων.

ΑΣΥΜΜΕΤΡΗ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΙΑΤΑΞΗ

ΑΣΥΜΜΕΤΡΗ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΙΑΤΑΞΗ

Μια ασύμμετρη παράλληλη διάταξη μοιάζει πολύ με την αντίστοιχη συμμετρική του. Δημιουργείται με όμοια διάταξη, δηλαδή παράλληλο καθιστικό χωρισμένο από το τραπέζι του καφέ. Η διαφορά της έγκειται στη χρήση διαφορετικών αντιτιθέμενων καθισμάτων, όπως καναπέ με δύο πολυθρόνες, δύο πολυθρόνες και ταμπουρέ ή καναπέ και δύο σκαμπό.

ΔΙΑΤΑΞΗ ΚΟΥΤΙ

ΔΙΑΤΑΞΗ ΚΟΥΤΙ

Είναι μια διευρυμένη μορφή καθιστικού σχήματος "Π", όπου προστίθενται και άλλα καθίσματα και να οδηγηθεί η διάταξη σε ένα κλειστό τετράγωνο σχήμα. Είναι μια διάταξη που προσφέρεται για αρκετά μεγάλους χώρους, που δεν διαθέτουν σε εκείνο το σημείο κάποιο κέντρο ενδιαφέροντος (όπως τηλεόραση ή τζάκι) και αποτελούν το ιδανικό σημείο συγκέντρωσης πολλών ατόμων.

ΚΥΚΛΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ

ΚΥΚΛΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ

Τα κυκλικά καθιστικά μπορούν να δημιουργηθούν από καμπύλους ή ημικυκλικούς καναπέδες ή από μια πολυθρόνα, συνδυασμένη από ένα στρογγυλό coffee table και στρογγυλό χαλί. Τέλος σε μια απλοποιημένη μορφή μπορεί να γίνει από 4 πολυθρόνες κυκλικά τοποθετημένες, με ή χωρίς coffee table.

 

Share this post: